Code copied to clipboard.
Grila anatomija: kam pievērst uzmanību, izvēloties grilu

Grila anatomija: kam pievērst uzmanību, izvēloties grilu

Lai grilēšana kļūtu par jūsu iecienītāko brīvā laika nodarbi, ir svarīgi izvēlēties grilu, kas ļauj izbaudīt gan grilēšanas procesu, gan rezultātu.

Pienācis laiks izpētīt grilu un izprast tā anatomiju: ar porcelāna emalju pārklātas čuguna cepšanas restes, sānu sildvirsma, infrasarkanā starojuma deglis, tauku savākšanas sistēma, iekšējās grila plātnes nav tikai tehniski termini. Ikvienam sevi cienošam grilēšanas entuziastam būtu jābūt izpratnei par šīm detaļām!

Grila cepšanas restes: četri tipi

Cepšanas restes mēdz būt četru veidu: hromēta tērauda, čuguna, ar porcelāna emalju pārklātas čuguna restes un no nerūsējošā tērauda izgatavotas restes. Ar ko šīs cepšanas restes atšķiras cita no citas?

Hromēta tērauda cepšanas restes mēdz būt plānas, izgatavotas no 3–4 mm diametra tērauda stieņiem. Plānas restes neuzkrāj daudz enerģijas, tāpēc, uzliekot cepeti, tās ātri atdziest. Hromētās cepšanas restes nav ilgmūžīgas un, hromētajai virsmai nolietojoties, var rūsēt.

Labākā izvēle ir biezas čuguna restes. Tā uzkrāj daudz vairāk enerģijas un cepot strauji neatdziest, tāpēc ēdiens cepas daudz efektīvāk.

Ar porcelāna emalju pārklātām biezām čuguna cepšanas restēm ir papildu aizsardzība pret vides iedarbību, t.i., tās nerūsē kā parastās čuguna cepšanas restes, taču pēc porcelāna emaljas slāņa nolietošanās var sākt rūsēt. Parastas čuguna restes ir vairāk jākopj – tās pēc tīrīšanas ar metāla birsti ieteicams samitrināt ar eļļu, kas karstumā sabiezē un izveido aizsargslāni pret vides iedarbību, vienlaikus radot arī nepiedegošu virsmu.

Labākā izvēle – biezas nerūsējošā tērauda cepšanas restes. Parasti šādas nerūsējošā tērauda restes tiek izgatavotas no vienlaidus, pret vides iedarbību noturīgiem nerūsējošā tērauda stieņiem 7,5–9,5 mm diametrā – tie nekad nerūsē un tiem nav nekādu starpsavienojumu cepšanas platības vidusdaļā, kur varētu uzkrāties un piedegt ēdiena vai tauku paliekas.

Biezas, no vienlaidus nerūsējošā tērauda stieņiem veidotas cepšanas restes ievērojami atvieglo kopšanu, jo tīrīšanas instrumenti nekur neķeras, turklāt šī tipa restēm nekaitē bieža un intensīva tīrīšana ar asu metāla birsti.

Visu veidu restes ieteicams ieziest ar karstumizturīgu eļļu vai speciāliem “Non-stick” līdzekļiem, kas pasargā no ēdiena pielipšanas.

Cepšanas restes ar GBS sistēmu

Jums garšo dažādu pasaules virtuvju ēdieni, un jūs bieži prātojat, vai pusdienās gatavot ķīniešu wok ar teriyaki mērci vai jūras veltes, turklāt nebaidāties improvizēt? Tādā gadījumā Jums ir jāiegādājas grils ar GBS sistēmas restēm!

GBS jeb Gourmet BBQ System cepšanas restēm ir izņemama restu vidusdaļa. Tajā varat ievietot dažādus GBS piederumus, piemēram, wok pannu, picas akmeni vai vistas apcepšanas statīvu, tādējādi grilēšanas un ēdiena gatavošanas iespējas paplašinot līdz bezgalībai!

GBS sistēmas cepšanas restes var būt izgatavotas no čuguna vai nerūsējošā tērauda.

“Sizzle Zone” un “Rotisserie”: papildu infrasarkanā starojuma gāzes degļi

Ja runājam par “Napoleon” zīmola gāzes griliem, ir vērts iepazīties ar infrasarkanā starojuma sānu vai iekšējo “Sizzle Zone” degli un ar infrasarkanā starojuma horizontālo “Rotisserie” degli.

“Sizzle Zone” deglis ir glābiņš tiem, kuri iecienījuši vidēji izceptu, stingri vai jēli ceptu liellopa gaļas steiku, taču vairs nevēlas vakariņot dārgos restorānos, jo viņus vairāk vilina pašu dārzs vai terase un jaunā aizaušanās – grils!

Parastie gāzes degļi sasniedz 400–600 °C karstumu, toties “Sizzle Zone” sasniedz vairāk nekā 800 °C. Tiesa, tas piemērots galvenokārt liellopa gaļas steika cepšanai – taukaināko cūkgaļu iesakām cept zemākā temperatūrā. Turklāt, ja vajadzīgs, šo degli var izmantot kā plītiņu.

“Napoleon” galvenie konkurenti “Weber” uz šo jauninājumu atbildējuši ne sliktāk un izstrādājuši jaunu degli, kas arī rada lielu karstumu. Piemēram, jau minētajā GBS sistēmas zonā.

Savukārt “Rotisserie” infrasarkanā starojuma horizontālais deglis ir paredzēts lielāku izstrādājumu cepšanai uz grozāma iesma sistēmas. Tam ir masas līdzsvarošanas sistēma, tāpēc arī jebkurš prāvāks produkts cepsies un tiks apgrozīts vienmērīgi. Grozāmo ēdienu cep apakšējie gāzes degļi, bet horizontālais deglis to gardi apbrūnina.

Turklāt horizontālais “Rotisserie” deglis ir lieliski piemērots augšstāva restu sildīšanai – īpaši, lai uzkarsētu uz restēm uzlikto kordierīta akmeni. Gardēžus priecēs, piemēram, uz uzkarsētā kordierīta akmens apcepinātās hamburgeru maizītes, karstas sviestmaizes vai pat uz tā izceptie cepumi vai pīrādziņi.

Sildīšanas plaukts – otrā stāva restes

Ja jūsu grilam ir otrā stāva restes un īsti nezināt, ko ar tām darīt, raug, dažas iespējas. Tātad otrā stāva restes ir izmantojamas ēdiena cepšanai zemākā temperatūrā. Uz tām var arī apgrauzdēt hamburgeru maizītes, augļus vai dārzeņus, kā arī novietot izcepto ēdienu, ja nevēlaties, lai tas atdzistu, kamēr gaidāt kavējošos viesus.

Sānu sildvirsma

Varat ticēt: ir tik ērti, ja grilējot nav jāskraidelē uz mājas virtuvi. Sānu sildvirsma paredzēta mērču un garnējumu gatavošanai, kā arī karsto dzērienu sildīšanai – grils ar sānu sildvirsmu noteikti aizstās mājas virtuvi.

Tauku savākšanas sistēma

Grilējat jau pusi dienas un vairs nav spēka uzraudzīt grilu? Tā nav nekāda bēda. Viena no svarīgākajām grila daļām – tauku savākšanas sistēma ar nomaināmu paliktni. Tā nodrošina vairākus ļoti svarīgus aspektus: vieglāku grila apkopi un veselīgākus grilētos ēdienus.

Neticat? Patiesība ir šāda: ja grilā cepat gaļas izstrādājumus, aptuveni 40 % no tajā esošajiem taukiem izkūst! Tauki notek tieši tauku pārvaldības sistēmas nomaināmajā savākšanas traukā. Kas jums jādara? Būs tikai pilnais trauks jānomaina pret jaunu – to izdarīsiet dažās sekundēs.

Pelnu savākšanas trauks

Ogļu griliem ir pelnu savākšanas trauks, kas var būt vaļējs vai slēgts. Iesakām izvēlēties slēgtu pelnu trauku: tas ir drošāks, jo karstie pelni tiek savākti tieši slēgtā, karstumizturīgā traukā un tos nevar izpūst vējš.

Iekšējās plātnes

“Weber” grilu iekšējās plātnes sauc par “Flavorizer Bars”, savukārt “Napoleon” tās ir “Sear plates”. Kas tās īsti ir un kam noderīgas?

Iekšējās plātnes atrodas tieši zem degļiem un ir speciāli vērstas tā, lai savāktu no ēdiena pilošos taukus un tos novirzītu uz tauku savākšanas sistēmu. Tauki, kuri lielajā karstumā paspēj izgarot, piešķir ēdienam neatkārtojamo dūmu aromātu, bet izgarot nepaspējušie tauki notek tauku sistēmas savākšanas traukā. Tā degļi un grilējamais ēdiens tiek pasargāti no uguns rašanās draudiem.

Sānu plaukti, ritenīši un instrumentu āķīši

Lai grils aizstātu mājas virtuvi un būtu, kur salikt iecienītākās piedevas, marinādes, garšvielas, lāpstiņas, knaibles u.tml., kā arī grilu varētu viegli pārstumt citā vietā, ir vērts izvēlēties grilu ar sānu plauktiem, instrumentu āķīšiem un ritentiņiem.

Sānu plaukti bieži ir veidoti noliecami – tas noder mazās telpās, ja grils par katru cenu ir jāievieto uz balkona vai terases.

Vieta viedtermometram

Kļūt par īstu grilēšanas guru ir tik vienkārši! Daudzos “Weber” grilos ir atstāta vieta “iGrill3” viedtermometra moduļa integrēšanai. Viedtermometrs ļaus telefonā vērot grilējamā ēdiena temperatūru – nebūs pat vāks jāpaceļ! Varēsiet uzturēties līdz 15 m attālumā no grila. Ja paiesiet tālāk, termometrs “aizmigs”, bet, pietuvojoties 0,5 m attālumā, tas atkal “atmodīsies”. Vairs nebūs jādežurē pie cepamā ēdiena – varēsiet laiku pavadīt kopā ar barbekjū vakara viesiem!

Viedtermometrs “iGrill3” mobilajā tālrunī ļaus uzraudzīt gatavojamā ēdiena temperatūru no cepšanas sākuma līdz pat beigām. Pie termometra ir pievienojami četri sensori – tātad vienlaikus varēsiet uzraudzīt dažādu gatavojamo ēdienu temperatūru Un ikreiz viesiem vai ģimenei pasniegsiet ideāli izceptus grila ēdienus!

Nezināt, kādu grilu izvēlēties? Atbildi atradīsiet, izlasot ierakstu “Top grili atbilstoši dzīvesveidam”.