Atrodoties dabā, daudziem rodas jautājums, ko bez kebabiem un desiņām var pagatavot vieglāk un interesantāk. Piedāvājam Jums iespēju, ko parasti gatavo, bet ne katrs latvietis pārbaudītajā veidā - pagatavot cepeti uz ugunskura. Protams, var arī grilēt, ja nēsājat kopā.
Šī cepeša versija ļauj improvizēt: pievienot savus iecienītos dārzeņus, garšvielas, gaļu, vistu – ko ēdat un ko vēlaties. Pat katrs ēdājs var salikt savas iecienītākās kombinācijas – it kā gatavotu picu. Gan bērni, gan pieaugušie labprāt iesaistās šajā procesā, gan savācot sastāvdaļas, gan ietinot folijā un cepot. Varat būt pārliecināti, ka jūsu mazie nepametīs ugunskuru un baudīs pusdienas.
Sastāvdaļas
- Cūkgaļa - ideāls kakls.
- Dažādi dārzeņi – paprika, cukini, sīpoli, puķkāposti, baklažāni, burkāni, vārītas pupiņas – ko vien sirds kāro. Derēs pat saldēti dārzeņi un to komplekti.
- Jūsu iecienītākās garšvielas, ķiploki (neesiet skopi), pipari, sāls, iecienītākie garšaugi
- Mazliet eļļas / sviests
- Sinepes, iecienītākā mērce (pēc izvēles)
- Folija
Ēdienu gatavošana
- Cūkgaļu sagriež lielos gabalos, pagaršo un ļauj marinēties vismaz dažas stundas.
- Gaļu ar dārzeņiem un garšvielām, eļļu, ķiploku vai mērci ietin folijā. Lai vienā tādā iesaiņotā gabalā ir 2-3 šādas porcijas. Netaupiet foliju.
- Ja cep dabā, bez grila, ierok to zemē zem ugunskura, pārklāj ar gruzdošām oglēm. Nelieciet uz spēcīgākās uguns: folijā ietītās sastāvdaļas jākarsē lēni un ilgi. Jums nav jāapgriež, ja temperatūra ir aptuveni vienāda visās folijas pusēs.
- Ja grilējat, izmantojiet netiešo siltumu maksimāli 150 grādu temperatūrā. Gatavošanas beigās varat izmantot maisiņu, lai dārzeņu virsma būtu viegli tīrāma. Nav nepieciešams apgriezt somu
Padomi
- Ja vēlaties iegūt visintensīvāko garšu, pirms iesaiņošanas folijā ēdienu īsi apcepiet uz tiešas uguns/liesmas.
- Neesiet žēl folijas. Ja visu laiku cepat uz tiešas uguns (piemēram, grils, folijas maisiņu apgrieziet ik pēc 5 līdz 10 minūtēm).
- Folijā var ietīt dažādas dārzeņu, gaļas un putnu gaļas kombinācijas. Pat garneles vai citas jūras veltes. Šī ir vēl viena iespēja vienkāršai un improvizētai gardu ēdienu pagatavošanai ārā vai pat mājās.
Labu apetīti!