Indijā iecienīto Naan maizi var gatavot dažādos veidos, un šodien runāsim par vienu no tiem. Jebkurā gadījumā, Indijas Naan maizīte lieliski noderēs gan brokastīm, kad gribas kaut ko uzkost pie rīta kafijas vai tējas, gan pusdienās, kad vēlaties paēst sātīgāk. Piemēram, pavāri Naan maizi mēdz izmantot par mājas picas plātni.
Kā to ēst? Ar Naan maizīti lieliski sader dažādi sieri, garšaugi, mērces un pākšaugu uzziežamie.
Gatavošanas laiks: 60 min + uzrūgšana. Daudzums: 6 gab.
Vajadzīgie piederumi:
Sastāvdaļas:
- 7 g sausā rauga
- 180 ml remdena ūdens
- 3 glāzes gaišo speltas kviešu miltu
- 1 tējkarote cukura
- ½ tējkarote sāls
- 3 ēdamkarotes īpaši dzidras olīveļļas
- ¼ tējkarotes cepamās sodas
- 4 ēdamkarotes dabīgā jogurta
Ieziešanai vajadzēs
- 50 g sviesta
- 4 ķiploka daiviņas
Pagatavošana
- Aktivizējiet raugu. Sauso raugu sajauciet ar ūdeni un atstājiet uz 15 minūtēm, līdz tas sāks putot.
- Iejauciet mīklu. Miltus ieberiet bļodā, pieberiet cukuru un sāli, pielejiet olīveļļu. Jogurtā ieberiet sodu, izmaisiet un pagaidiet, kamēr saputo. Jogurtu ar sodu uzlejiet miltiem un pārlejiet ar aktivizēto raugu. Ar rokām samīciet vienmērīgu, pie rokām nelīpošu mīklu. Mīklas mīcīšanu varat uzticēt arī kombainam. Bļodu, kurā mīkla rūgs, ieziediet ar eļļu, pārsedziet ar dvieli un nolieciet siltā vietā.
- Sagatavojiet grilu. Kamēr mīkla uzbriest, sasildiet COBB vai citu grilu. Lietojiet pavairāk ogļu brikešu: cepšanas iekārtas paplašinātajā ogļu grozā ielieciet 25–27 ogļu briketes, kas ļaus iegūt augstāku temperatūru. Pēc 15 minūtēm ogles pārklājas ar pelēkiem pelniem, tad uzlieciet karstumu sadalošo šķīvi, kā arī restes ar picas akmeni un pārlieciet vāku. Vāku centieties cilāt pēc iespējas retāk, lai saglabātu spēcīgāku karstumu. 20–30 minūšu laikā picas akmens sasniedz 220 grādu temperatūru. Tāda temperatūra ir pietiekama, lai maizīte brīnišķīgi izceptos.
- Kamēr grils silst, sagatavojiet mīklas plācenīšus. No sagatavotās mīklas izveidojiet 6 vienādas mīklas lodītes, no kurām pēc tam veidojiet plācenīšus. Gatavojot maizītes, ir svarīgi, lai tajās izveidotos pēc iespējas vairāk gaisa burbuļu, kā arī jācenšas papildus lietot pēc iespējas mazāk miltu. Protams, maizītēm nav jālīp pie picas akmens. Naan maizītes mīciet, vairākkārt tās pārlokot un uzlokot maliņas virzienā uz maizītes vidu, lai tādējādi mīklā veidotos gaisa starpas.
- Cepam Naan maizītes. Plācenīšus cepiet uz uzkarsēta picas akmens 2–3 minūtes no katras puses, tās arvien apgriežot. Svarīgi, lai plācenīši skaisti apbrūnētu, piepūstos un tajos veidotos gaisa burbuļi.
- Ieziediet maizītes ar sviestu. Katru vēl silto plācenīti ieziediet ar kausētu sviestu, kurā iemaisīti saberzti ķiploki, un lieciet tos citu uz cita, lai lēnāk atdzistu.
Īpaši garšīga Naan maizīte būs, ja to vēl siltu ieziedīsiet ar raitas jogurta mērci. Lai labi garšo!
Avots: Sezoninė Virtuvė