Barbekjū kultūrai uzņemt paātrinājumu, arvien vairāk tiek runāts par kamado griliem. Vieniem sirdij tuvāka šķiet keramika, citi augstāk vērtē metālu. Tāpēc, ja plānojat uzsākt grilēšanas karjeru, iegādājoties kamado grilu, sāciet to pārliecināti!
Mēs esam praktiski. Tāpēc piedāvājam uzticamus un pārbaudītus, praksē iegūtus faktus.
Svars
Keramikas kamado grili ir smagāki – tie sver aptuveni tikpat, cik liela auguma plecīgs vīrs. Piemēram, 55 cm ∅ keramikas grils ar 47 cm ∅ cepšanas virsmu sver aptuveni 90 kilogramu, savukārt metāla grils ar tikpat lielu cepšanas virsmu sver mazāk – 57 kilogramus.
Kāpēc? Ražotāji vadās pēc principa: jo vairāk keramikas grila korpusā, jo ilgāk grils saglabās karstumu, jo keramikai piemīt īpašība: pārstājot karsēt, tā atdod uzkrāto siltumu un atdziest.
Izturība
Nav jaunums, ka keramika ir trauslāks materiāls nekā metāls. Jums taisnība – nevajag pārspīlēt: ja jebkurš no keramikas griliem apgāzīsies, tas nebūt nesadrups tūkstošiem gabaliņos. Taču tas var ieplaisāt. Tā var notikt arī, ja nejauši palaižat vaļā vāku vai, ja, stumjot grilu, paklūpat.
Turklāt keramikas kamado grili “baidās” no krasām temperatūras izmaiņām. Keramikai vienmēr ir jāuzsilst pamazām – ja temperatūra pacelsies pārāk strauji, keramika var plaisāt.
Plaisāšanu var izraisīt arī nepiemēroti grila uzglabāšanas vides apstākļi. Stiprs lietus vai aukstums noteikti var kļūt par grila korpusa vai iekšējo keramikas daļu plaisāšanas iemeslu.
Ja plaisa nav dziļa, grils joprojām ir lietojams. Taču keramikas kamado grili, kas guvuši nopietnu traumu, proti, dziļu plīsumu visā korpusa platumā, vairs nebūs lietojami cepšanai. Tādā gadījumā, visticamāk, nāksies iegādāties jaunu grilu.
Tomēr nezīmēsim visu tikai melnās krāsās: pienācīgi uzglabāti un kopti keramikas kamado grili var kalpot daudzus gadus, tikai tos lietot un uzglabāt ir krietni vien sarežģītāk nekā metāla grilus. Nevar noliegt: metāls ir izturīgāks.
Piemēram, “Broil King KEG” kamado grili ir tērauda konstrukcijas, tiem ir nerūsējoša cepšanas kārba un no čuguna izgatavots augšējais vārstulis. Ja vēl neesat noticējuši to izturīgumam, pateiksim vienu: “Broil King KEG 5000” grilu var pārvadāt, piekabinot pie automašīnas piekabes āķa! Protams, jāņem vērā arī, ka šo grilu izturība atspoguļojas to cenā.
Karstums
Gan metāla, gan keramikas kamado grilu lietošanai ir vajadzīgas labas karstuma regulēšanas iemaņas. Ir svarīgi aprēķināt ogļu daudzumu, iemācīties regulēt vārstuļus un gaisa plūsmu, kā arī paredzēt, vai visi iecerētie ēdieni pagūs izcepties.
Kāpēc? Tāpēc, ka, atdziestot oglēm, tūdaļ atdziest arī keramika: kamado grili neuzkrāj siltumenerģiju kā vecā labā vecmāmuļas krāsns. Vārdu sakot, šāds grils nav vairākas tonnas smagā maizes krāsns, kurā maizi vai kartupeļu sacepumu lieliski izcep uzkrātā siltumenerģija.
Termoizolācijas īpašības
Ar pilnu pārliecību var apgalvot, ka metāla kamado griliem piemīt daudz labākas termoizolācijas īpašības nekā keramikas griliem. Keramikas grila korpuss ir monolīts, tāpēc uzkarst tik stipri, ka tam nav iespējams pat pieskarties, savukārt metāla grili, piemēram, “Broil King KEG” ir kā termosi ar dubultu metāla korpusu, kura iekšiene pildīta ar termoizolācijas materiālu. Šāda konstrukcija uzlabo siltumizolāciju virzienā uz āru.
Pieskaroties šāda tipa grilam, jūs neapdedzināsieties. No ārpuses tas nebūs pārāk karsts, tātad tā termoizolācijas īpašības ir labākas nekā monolītam keramikas grilam – metāla “Broil King KEG” grils ilgāk un labāk saglabās iekšā uzkrāto siltumenerģiju.
Ir svarīgi atcerēties galvenos nosacījumus, kas ir spēkā pilnīgi visiem vieglajiem (tādiem, kas nesver vairākas tonnas) griliem: ja ogles nedeg, tātad arī ēdiens necepas.
Ekonomiskums
Visos ogļu grilos ir jālieto ogļu kurināmais: kokogles vai koka/kokosriekstu čaulu briketes. Keramikas kamado grili lielākoties ir piemēroti kokogļu kurināšanai un tikai grili ar metāla ogļu somu ir piemēroti cepšanai ar koka vai kokosriekstu čaulu briketēm.
Metāla kamado grili ir universāli. Tos var kurināt gan ar kokoglēm, gan koka vai kokosriekstu čaulu briketēm, nebaidoties, ka iekšējais ogļu trauks varētu sašķelties. Turklāt, piemēram, “Broil King KEG” grilos iespējama arī kurināmā ekonomija ar papildu piederumu – čuguna ogļu paliktni. Lietojot šo ogļu paliktni, “Broil King KEG” grils dažu kilogramu smaga cepeša, veselas vistas vai pīles izcepšanai izlietos tikai 1,2 kg brikešu un taupīs ogļu korpusa iekšējo trauku, pasargājot to no liekas pārkaršanas, kā arī, galvenais, šādā nepārpildītā ogļu grilā varēsiet viegli regulēt vēlamo temperatūru.
Prakse rāda, ka ar čuguna ogļu paliktni “Broil King KEG” grils cepšanas temperatūru līdz pat 8 stundām uztur, izlietojot tikai 1,2 kg kokosriekstu čaulu briketes. Tas patiešām ir kaut kas!