Dujinis grilis ir medžio drožlės: kaip išgauti dūmo aromatą

Gāzes grils un koka skaidas: kā iegūt dūmu aromātu

Vieniem gāzes grils asociējas ar gardām vakariņām piecpadsmit minūšu laikā, citiem – ar tīrību un minimālu apkopi, bet vēl citiem gāzes grils sagroza galvu un pilnībā aizstāj parasto mājas virtuvi un ierastos ēdienus.

Mēdz gadīties, ka par improvizāciju un ēdiena gatavošanu atbildīgā izdoma ņem un sāk klibot. Ja hamburgeri, steiki un citi grila ēdieni jau apnikuši, ir īstais laiks izmēģināt kaut ko jaunu. Piemēram, karsti kūpinātu skumbriju, lasi vai vistu. Kā to izdarīt?

Varat likt lietā dažas viltības. Gan tad, ja vēlaties piešķirt tikko jūtamu ķiršu, intensīvu kāriju vai viskija mucu dūmu aromātu, gan arī, ja ēdienu pilnībā kūpināsiet, iesakām izmantot koka klucīšus, skaidas vai aromātiskos kūpināmos augus, uzberot tos tieši vai, izmantojot kūpināšanas cilindru, kas jāpiepilda ar šīm aromātu piešķirošajām piedevām.

Aromātiski kūpināmie augi

Vienkāršākais variants ir pasaules grilēšanas čempiona Pītera de Klerka radītie aromātiskie kūpināmie augi “EldurApi”. Ja vēlaties ēdienam piešķirt vieglu dūmu smaržu, pietiks tikai ar sauju šo augu. Ja kūpināsiet, lietojiet vairāk. Iesakām bērt tieši zem restēm. Kūpināmie augi lieliski noder, cepot gaļu, putna gaļu, dārzeņus, zivis vai jūras veltes.

Koka skaidas

Ja lietosiet koka skaidas, tās ieteicams iepriekš izmērcēt. Atbilstoši ražotāja norādījumiem, koka skaidas pirms lietošanas ir jāmērcē ūdenī vismaz 30 minūtes, taču, ja vēlaties iegūt intensīvāku aromātu, varat tās mērcēt kaut vai visu nakti.

Kāpēc skaidas jāmērcē ūdenī? Tāpēc, lai koka skaidas pārāk ātri nesadegtu un aromātu izplatītu pamazām, kā arī, lai vīna un viskija mucu skaidu aromāts kļūtu piesātinātāks un ēdiens pagūtu piesūkties ar dūmu smaržu.

Izmērcētās koka skaidas, vai tās būtu ābeles, pekankoka vai dižskābarža, ieteicams likt kūpināšanas cilindrā, kas savukārt novietojams zem cepšanas restēm.

medžio drožlės, rūkinimas, rūkymas, karštas rūkymas, šaltas rūkymas, dujinis grilis, drožlės

Skaidas iesakām izvēlēties atbilstoši jūsu iecienītākajiem un visbiežāk gatavotajiem ēdieniem. Piemēram, ja ne dienu nepavadāt bez cūkgaļas vai liellopa gaļas ēdieniem, vislabāk noderēs kāriju vai viskija mucu skaidas, ābeles skaidas ir piemērotas gan putna gaļai, gan zivīm, gan dārzeņiem un sieram, savukārt intensīvu garšu piešķirošais meskīts ir ideāls sarkanās gaļas (cūkgaļas, liellopa, jēra vai medījuma) kūpināšanai.

Iesakām izmantot arī gatavos skaidu maisījumus noteiktam gaļas veidam. Piemēram, skaidu maisījums liellopa gaļai ir ar sīvāku aromātu – tā sastāvā ir lazdu, lapkoku un augļu koku skaidu maisījums, savukārt augļu koku skaidu maisījums jūras veltēm ir ar maigāku aromātu – ideāli piemērots laša, skumbrijas vai garneļu kūpināšanai.

Kūpināšanas cilindrs vai dūmu ģenerators

Karstai kūpināšanai vispiemērotākais ir kūpināšanas cilindrs, savukārt aukstai kūpināšanai vajadzīgs dūmu ģenerators.

medžio drožlės, rūkinimas, rūkymas, karštas rūkymas, šaltas rūkymas, dujinis grilis, drožlės

Ja plānojat gatavot auksti kūpinātu zivi vai gaļu, koka skaidu vietā iesakām izvēlēties dižskābarža skaidu pulveri. Kāpēc? Tāpēc, ka, kūpinot ar dūmu ģeneratoru un lietojot dižskābarža pulveri, vienreiz piepildot, varēsiet kūpināt pat 8–10 stundas. Kūpināšana būs stabila un efektīva.

Tiesa, gan karstai, gan aukstai kūpināšanai ir noteikti vajadzīgs vāks. Kūpināšanas intensitāti un ilgumu varat pārvaldīt ar gāzes degli.

dujinis grilis, medžio drožlės, rūkymo drožlės, rūkinimas, rūkymas, drožlės, karštas rūkymas, šaltas rūkymas, karštas rūkinimas, šaltas rūkinimas, griliai, griliailt, lauko griliai, lauko griliai internetu

Ja interesē, ko patiešām spēj un ko nespēj gāzes grils, lasiet te.